26.JPGС промени в Наредба № 34 до лятото всички таксита трябва да имат или паник бутон към ЦДП или мигаща червена светлина монтирана на табелата.

До 200 лева глоба за такси без паник бутон  До 6 юни всички таксиметрови автомобили трябва да бъдат оборудвани с паник бутони, съобщи 

директорът на “Автомобилна администрация”. Задължението за монтиране на мигаща в червено електрическа крушка в табелата “Такси” или сигнализация в диспечерския пункт при опасност е регламентирано с промени в Наредба 34 на Министерство на транспорта. Новите изисквания за безопасност на жълтите автомобили се въвеждат по настояване на самите шофьори за повишаване на безопасността им и след протестите им в началото на мината година при убийствата на техни колеги. От 100 до 200 лева е санкцията при липса на паник бутон от 7 юни, като се отнема и картата за допълнителен преглед на автомобила, предупреди Арабаджиев. Той посочи, че отнемането на документа означава на практика временно спиране и допълнителен разход от порядъка на 30 лв. за преминаване на нов преглед. Около 35 до 50 лева се очаква да бъде цената на най-евтиния паник бутон. В Пловдив вече се подготвя такова производство в сервиза за таксиметрови апарати и тахографи до Родилния дом на ул. “Весела”, който миналата година изготви прототипа на устройството като опростена преработка на бутоните в немските таксита. Монтажът на едно такова устройство ще отнема около половин час, коментира пред Дарик Георги Миланов, един от съсобствениците на сервиза. Той посочи, че още в края на този месец вече ще имат готовност да оборудват такситата с паник бутони.