navstar-2.jpgГлобална система за позициониране (на английски „Global Positioning System“) или GPS (Дж Пи Ес) е името на спътникова радионавигационна система за определяне на местоположението, скоростта и посока на движение за време с точност до 1 наносекунда във всяка точка на земното кълбо и околоземна орбита в реално време. Американските военни наричат системата „NAVSTAR GPS“ — „Navigation Signal Timing and Ranging Global Positioning System“. Системата се състои от минимум 24 спътника, разположени на 6 орбити на височина около 20 000 километра и наземен контролен център с наблюдателни станции, разположени в различни точки на Земята. Принципът на действие се базира на измерването на разстоянието от мястото, чиито координати търсим, до група спътници, чиито координати са точно определени и известни. Разстоянието се пресмята на базата на времето за разпространение на радиосигнала от спътника до потребителя. Глобалната система за позициониране е проектирана и контролирана от Министерството на отбраната на САЩ. Тя може да бъде използвана безплатно от всеки.Поддръжката на системата струва около 400 млн. долара (USD) годишно, включително разходите по подмяна на остаряващите спътници. Първият от 24-те спътника, които формират сегашната GPS-групировка (Block II), е изведен в орбита на 14 февруари 1989 г. Последният изстрелян до момента спътник е 52-ри по ред от създаването на системата през 1978 г. и е изведен в орбита на 6 ноември 2004 с помощта на ракетата „Delta II“.

Фирма “Орион такси” усилено работи за въвеждането на GPS технологиите благодарение на които ще гарантира още по-бързото и качествено обслужване на своите клиенти.

Естествено в сайта на фирмата ще има възможност след регистрация всеки клиент да вижда в реално време местонахождението на всички автомобили.
Важно !!!

dsc01291.JPGВсички собственици на таксиметрови автомобили, които имат работници развиващи дейност в таксиметрова компания „ОРИОН” ще имат възможност след специална оторизация да получават информация за своя автомобил включваща :

 

  •  местоположение на таксито;
  • км. ( празни , пълни )
  • обороти за даден период
  • брой курсове за даден период;