От ДАИ е даден срок до 11/05/2010 г. всички данъчно задължени лица да въведат своите таксиметрови апарати според изискванията. Предвидени са ТРИ варианта:

1.     ДЗЛ и ПРЕВОЗВАЧА са една и съща фирма.

2.     ДЗЛ и ПРЕВОЗВАЧА са различни фирми. Това е възможно само ако ДЗЛ е едноличен търговец, и само той работи като таксиметров водач на този автомобил т.е ДЗЛ (ЕТ) не може да наема и назначава таксиметрови водачи да управляват автомобила.

3.     ДЗЛ е регистрирано като таксиметров шофьор по ЕГН. В този вариант на автомобила може да работи само регистрирания таксиметров шофьор. Възможно е на този автомобил да работи и друг човек, ако на него се регистрира в ДАИ втори ЕТАФП с данните на втория водач, като той също трябва да е регистриран таксиметров шофьор по ЕГН.

Това задължава всички ДЗЛ, които не са ПРЕВОЗВАЧИ и имат назначени таксиметрови водачи в определения срок или да станат превозвачи или да приведат ЕТАФП по описаната по-горе т.3.            

Към същата дата е задължително и на касовата бележка, излизаща след извършването на всеки един курс, да е изписано името на съответния водач управляващ автомобила в момента. За повечето модели апарати това не е проблем и се прави от всеки сервизен специалист за не повече от десетина минути. Единствено ДЗЛ притежаващи Елтакс 40F от първите модели  с ударни принтери (т.н. тракащи) могат да срещнат трудности т.к. се налага подмяната на чип в апарата.         

След 11/05/2010 г. от ДАИ ще съставят актове за ЕТАФП, които не са според изискванията.